Jod Kalcium, 60 kapsula Dr.Wolz

Jod Kalcium, 60 kapsula Dr.Wolz

24,90 KM

Nema na zalihi

Nema na zalihi

Jod Kalcium, 60 kapsula Dr.Wolz

24,90 KM

Nema na zalihi

Nema na zalihi

Jod kalcij kapsule od Dr. Wolza su idealna dopuna za zdravu štitnjaču i zdrave kosti. Sastojci dolazi iz prirodnih izvora: iz algi koje sadrže jod i koralnih algi. Jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitnjače i normalnoj funkciji štitnjače. Ovi hormoni reguliraju funkcije u cijelom tijelu. Tako jod podržava nervni sistem i doprinosi normalnom metabolizmu. Za to je štitnjači potrebno dnevno cca. 150 µg joda za odrasle, za djecu od 1-10 godina 100 µg joda i za trudnice/dojilje cca. 200µg. Osim toga, štitnjača proizvodi hormone za metabolizam kalcija. Kalcij je organizmu potreban za održavanje zdravih kostiju.

Jod

Jod je element u tragovima od vitalnog značaja, koji je prvenstveno važan za funkciju štitnjače. Štitnjači je jod potreban za proizvodnju hormona koji sadrže jod, koji su također od vitalnog značaja, a to su tiroksin (14) i trijodtrionin (T3). Stoga je jod za štitnjaču najvažniji element. On je štitnjači potreban za metaboličke procese3. Tokom ledenog doba jod je ispran iz našeg tla, stoga naše namirnice često sadrže jako malo joda. Posebno su pogođene regija Alpi i obalna područja. Nije ni čudo da su Njemačka i Austrija među zadnjim zemljama od zapadnih industrijskih zemalja kada je riječ od opskrbi jodom. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje da svaka odrasla osoba treba unositi 150 µg joda dnevno. Da bi odrasla osoba unijela 100 µg joda, potrebno je da dnevno pojede cca. 150 g morske ribe. Dvije kapsule preparata Jod kalcija od Dr. Wolza, joda iz prirodnih izvora, pokrivaju ovu dnevnu potrebu za jodom. Dodatni unos joda preporučuje se kod neuravnotežene ishrane ili kod posebnih potreba za jodom. Tako, na primjer, trudnice ili dojilje – prema EFSA-a – imaju povećanu potrebu za jodom od najmanje 200 µg/dan.

Kalcij

Kalcij je kvantitativno najznačajniji mineral u našem tijelu. On je zajedno sa fosfatom gradivni element kostiju i zubi. Osim toga, kalcij potpomaže normalnom funkcioniranju nervnog sistema4 i zdravu probavu5. Budući da ljudsko tijelo ne može samo da proizvodi prirodne minerale kao što su kalcij, ti minerali se dnevno s hranom moraju unositi u organizam. Na žalost, često se dešava da se ne postigne preporučena dnevna doza radi neuravnotežene ishrane. Kombinacija joda i kalcija je stoga korisna, jer u štitnjači stvara hormone za metabolizam kalcija.

Sastav

Kao i sa svim drugim Dr. Wolz proizvodima, i kod preparata Jod kalcij kapsula se možete pouzdati u vrlo visoku kvalitetu i sastojke prirodnog porijekla. Za ovaj preparat koristili smo morsku travu koja sadrži jod. Korišteni prah kalcija dolazi iz koralnih algi. Temeljito ispitivanje ostataka i kontrola jamče kvalitet korištenih sirovina.

Sastojci:

Sadržaj kapsule:kalcij iz koralnih algi (Lithothamniumsp.) 99%, ekstrakt algi bogat jodom, suhi 1%. Može da sadrži tragove ribe, mekušaca i rakova. Ovojnica kapsule: Hidroksipropilmetil celuloza.

Uputstvo za upotrebu:

1-2 kapsule dnevno uz obrok sa čašom vode ili drugom tekućinom odjednom ili odvojeno. Kapsule se mogu otvoriti i sadržaj pomiješati sa hranom. Napomena: Kod ubrzanog rada štitnjače (hipertireoze) ne treba unositi dodatne količine joda.

Naslov

Go to Top