HA Vitamin D3 5000 IU, 90 kapsula

HA Vitamin D3 5000 IU, 90 kapsula

37,00 KM

HA Vitamin D3 5000 IU, 90 kapsula

37,00 KM

  • Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema,
  • Vitamin D je važan za dobro zdravlje i jake i zdrave kosti.
  • Takođe je važan faktor u obezbeđivanju rada vaših mišića, srca, pluća i mozga
  • i da se vaše telo može boriti sa infekcijom i jačanja imuniteta.
  • Najnovija istraživanja pokazuju da vitamin D3 pomaže i kod malignih bolesti.
  • Vaše tijelo može napraviti sopstveni vitamin D iz sunčeve svetlosti.

Vitamin D je esencijalan mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima. Često ga nazivamo sunčanim vitaminom, a steroidna struktura i specifična obilježja čine ga više hormonom nego vitaminom. Za razliku od ostalih vitamina koji se u organizam mogu unositi isključivo prehranom ili dodacima prehrani, vitamin D se može sintetizirati u organizmu, točnije u koži, iz endogenog kolesterola (7-dehidrokolesterola) pod utjecajem UVB zračenja.

Nakon pretvorbe u previtamin D u koži, u jetri se pretvara u 25-hidroksi vitamin D i potom se u bubrezima (ali i drugim tkivima u tijelu) pretvara u aktivni oblik kalcitriol ili 1,25 (OH)2 vitamin D. Iako je fiziološka uloga vitamina D poglavito vezana uz održanje muskuloskeletnog sustava, biološka svojstva tog relativno jednostavnog spoja sežu puno dalje od održanja homeostaze kalcija i fosfora. Najinteresantniji izvanskeletni učinci vitamina D odnose se na funkcije imunosnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava.

Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji/iskorištenju kalcija i fosfora, održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića, normalnoj funkciji imunološkog sistema te ima ulogu u procesu dijeljenja stanica.

Vitamin D sudjeluje u ugradnji kalcija u kosti pa je neophodan kao dodatak prehrani osobama sa osteopenijom ili osteoporozom. Najnovija istraživanja potvrđuju njegovo korisno djelovanje kod jačanja imuniteta (multipla skleroza, reumatoidni artritis, hashimoto lupus i dr.) zatim kod parkinsonove bolesti, demencije, depresije.

Doziranje: jedna softgel kapsula na dan uz obrok

Naslov

Go to Top